In de Obeya sessies die ik mag begeleiden zie je alle spelers uit de organisatie bij elkaar komen – “the whole system in the room”. Het zijn vaak momenten waarop ik zie dat er veel energie vrij komt. Leiders en managers die elkaar meer opzoeken om gezamenlijke doelen te halen. Tegelijk is de Obeya Room ook een plek waar de emoties soms hoog oplopen en essentiële zaken onbesproken blijven. De effectiviteit van Obeya wordt voor een belangrijk deel bepaald door de leiders en het gedrag wat zij laten zien. Vertrouwen en deze oplossingsgerichtheid leidt ertoe dat emoties er kunnen zijn en alles besproken kan worden. 

We zien de toepassing van Obeya veelvuldig in organisaties die op grote schaal Agile en Lean werken. Een hele logische combinatie. De gedachte van het hele systeem in een kamer sluit naadloos aan bij de principes die gehanteerd worden in frameworks voor de schaling van Agile vraagstukken. Zoals het tweede principe van SAFe ‘Apply system thinking’. 

Wie een SAFe training heeft gevolgd, weet dat je rijkelijk getrakteerd wordt op Quotes van wijze organisators. De onderstaande quote trok in het bijzonder mijn aandacht:

A System must be managed. It will not manage itself. Left to themselves, components become selfish, independent profit centers and thus destroy the system. The secret is cooperation between components toward the aim of the organization. Edward W. Demming

Voor een effectieve Obeya is moedig leiderschap nodig, je kunt het niet over laten aan onderdelen van het systeem zelf. Het vraagt moed om de juiste beslissingen te nemen, de grootste problemen in de organisatie onder ogen te zien en daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Brene Brown vat in haar boek Dare to Lead moedig leiderschap als volgt samen:

  • Je kunt niet moedig zijn zonder te sparren met kwetsbaarheid. Omarm de ellende.
  • Het is belangrijk dat je jezelf kent en van jezelf houdt. Wie je bent is hoe je leiding geeft.

De stelling ‘Wie je bent is hoe je leiding geeft’ vraagt ons om breder te kijken naar systeemdenken. Systeemdenken gaat niet alleen over organisaties, jij als mens bent ook een systeem. Wat gebeurd er met jouw systeem als mens. Welke stukken in jou kunnen ineens de overhand nemen als je je kwetsbaar voelt? Wellicht herken je die momenten dat je achteraf dacht: ‘Had ik maar anders gereageerd’?

Ik wil je uitdagen om tijdens of na die momenten te reflecteren op:

  • Wat denk ik nu?
  • Wat voel ik?
  • Wat doe ik?
  • Wat zijn mijn overtuigingen?
  • Wat ervaar ik in mijn lichaam?
  • Waar heb ik behoefte aan?

Als je een antwoord hebt op deze vragen kun je een nieuw verhaal gaan schrijven. Een verhaal dat bijdraagt aan het systeem van jou als mens en van de organisatie. Wat kun jij voor jezelf doen om jouw systeem te managen? Hoe kun je als leider bijdragen aan de veiligheid en de ruimte aan je collega’s om hun eigen systeem te managen?

Meer weten over de toepassing van Obeya/SAFe/Agile/Lean? Of tools in handen te krijgen om een nieuw verhaal voor jou en je organisatie te schrijven? Neem gerust contact op om eens te sparren.