Waar te beginnen als je wilt leren van de topsport. Oud topsporter Willem Wouter Gerritse geeft aan dat het essentieel is om je te realiseren wat het kost om je doel te behalen. Bij veranderen zowel individueel in een team of organisatiebreed laat men zich vaak verleiden door de beloofde resultaten. Echter wil je succesvol zijn moet je ook de prijs willen betalen.

In de praktijk gebruik ik vaak de verander business case. Een middel om inzichtelijk te maken wat de huidige situatie kost en oplevert en wat een verandering kost en oplevert. Het voordeel van de verandering moet namelijk groter zijn dan de kosten van verandering en de opbrengsten van de huidige situatie.

Stap 1: Bedenk wat je gewenste situatie is

Bijvoorbeeld: Inzicht en overzicht hebben samen met je team zodat je gestroomlijnd kunt werken

Stap 2: Bedenk wat het je kost om dingen te blijven doen zoals je ze nu doet

Bijvoorbeeld: Frustratie omdat je iedere keer achter de feiten aanloopt. Klanten die ontevreden zijn omdat het onduidelijk is wat ze kunnen verwachten. Het werk komt bij een paar mensen terecht.

Stap 3: Bedenk de voordelen van de huidige situatie

Bijvoorbeeld: Je hoeft de confrontatie niet aan als iets niet goed loopt. Je kunt de deur weer rustig achter je dicht trekken.

Stap 4: Bedenk de kosten van het veranderen van de huidige situatie

Bijvoorbeeld: Tijd investeren om het werk inzichtelijk te maken. Elkaar aanspreken en helpen als het werk niet (goed) doorstroomt.

Stap 5: Bedenk de voordelen van de nieuwe situatie

Bijvoorbeeld: Rust en overzicht. Je kunt als team er samen voor gaan en weet waar je elkaar kunt helpen. Klanten hebben duidelijkheid over wanneer ze de producten kunnen verwachten.

Zelf ook een verander business case invullen?